Niet Jan Lutz, toch Jan Lutz

Al geruime tijd geleden, schreef ik een artikel over de ‘broeders in de tekenkunst Jan en Peter Lutz’. Jan was de befaamde illustrator van vele kinderboeken. Het artikel verscheen in het bekende tijdschrift Boekenpost nummer 39, jan.-febr. 1999. Hierin meld ik, nogal zeker van mijn zaak, dat de door de wielersport gefascineerde Jan Lutz ook de schrijver zou zijn van het boek Legende rond de gele trui.

Dit boek verscheen in 1958 bij uitgeverij Nelissen in Bilthoven, de illustrator was net daarvoor overleden. Helaas ontdekte ik, nadat het artikel al lang gepubliceerd was, dat mijn bewering niet klopte. Het boek was helemaal niet geschreven door de tekenaar Jan Lutz. Maar die naam stond wel op de kaft van het boek. Wie was dan wel de schrijver? Ik kwam daar achter tijdens een gesprek met Cor Docter, succesvol auteur van triviale literatuur. Jan Lutz was ook illustrator van voorplaten voor pulpmagazines als Lord Lister en Robert Tresor. Robert Tresor was een pseudoniem van Cor Docter, ook bekend als Francis Hobart.

In het gesprek met Cor Docter  kwam ik tot de overtuiging dat we het over twee verschillende personen moesten hebben. Hij beschreef een heel andere persoon dan de illustrator waar ik uitgebreid studie van had gemaakt. Nou was Jan Lutz een weinig voorkomende naam, maar zouden er dan soms toch meer ‘Jan Lutzen’ zijn? Na wat speuren kwam ik er achter. De schrijver van het boek was de sportjournalist Jan Christiaan Engelbert Marie Lutz, geboren in 1911 en overleden in 1969. Hij publiceerde ook diverse artikelen over sport in het jongerenblad Het, een uitgave van uitgeverij Nelissen. Maar bovenal was hij chef sportredactie bij het katholieke Haagse dagblad Het Binnenhof.

De Jan Lutz van Cor Docter en ’mijn’ Jan Lutz hadden dezelfde naam en hoe is het mogelijk, ook nog eens dezelfde contacten.  Zo schreef de journalist Jan Lutz zijn boek en artikelen voor uitgever Nelissen en was de illustrator Jan Lutz betrokken bij een aantal uitgaven van diezelfde uitgever. Wie zou daar niet van in de war raken? In ieder geval niet de brave broeders van het onvolprezen Lectuur Repertorium. In het supplement bij de tweede uitgave 1952-1966 is op blz. 1218 duidelijk te lezen: Lutz, Jan Christiaan Engelbert Marie: N. Ned. (R’dam 1-12-1911 – Voorburg) Sportjournalist. Publiceerde Legende rond de gele trui (58). Ik bemerkte in de loop der tijd dat bij elk artikeltje over de tekenaar Jan Lutz vermeld werd dat hij de schrijver was van Legende rond de gele trui. Dat was Jan Lutz dus niet, maar dat was Jan Lutz. Als u begrijpt wat ik bedoel. Fijn dat ik dat nu even kon rechtzetten.

 

Richard van Schoonderwoerd