Na de bevrijding

De vierdelige televisieserie over de periode 1945 tot 1950 die momenteel op de televisie wordt uitgezonden laat veel beeldmateriaal uit die periode zien. Ook in de kinderboekencollectie van de KB is materiaal te vinden waarin een beeld wordt gegeven van deze periode. Een mooi tijdsdocument maakte illustrator Jan Lutz met zijn boekje Jong Nederland in vrijheid. Het is te bekijken op de website van Het Geheugen van Nederland; hier alvast een voorproefje.

En dan het sfeervolle prentenboekje over een evacueetje: Van een grote stad naar een klein dorp. Charles Povel toont hoe een hongerig kind goed terecht komt op een boerderij. In mijn herinnering heb ik ook een beeld van kinderen die met naamkaartjes om op een dorpsplein staan om daar afgehaald te worden. Aangezien ik van 1947 ben, moet dat begin jaren vijftig zijn geweest, toen in ons dorp een groep Duitse stadskinderen aankwam om aan te sterken.

Op de website van de KB staan nog een aantal mooie tijdsdocumenten, zoals deze over meisjes die met geallieerde soldaten omgaan: Meisje look out for a baby. Eind 1945 waren er nog 70.000 Canadese soldaten in Nederland. Er werd feest gevierd, vooral in Amsterdam. Dat had gevolgen: er zouden meer dan 7000 ‘bevrijdingskinderen’ worden geboren.

Een heel bijzonder boekje was het A.B.C. for soldiers on leave. Niet bedoeld voor kinderen, maar voor de geallieerde soldaten. Gemaakt op een moment dat kennelijk nog niet zeker was of Hitler dood was.

Meer over de nasleep van de bevrijding in de webexpositie van de KB: Oranje Bitter.

Jeannette Kok