Kluitman en schutbladen

Op vrijdag 9 mei werd in de Koninklijke Bibliotheek het 150-jarig bestaan van uitgeverij Kluitman gevierd met een symposium en de presentatie van een rijk geïllustreerd Jubileumboek: Het geheim van Kluitman. Enkele jaren geleden werd het hele fonds van Kluitman aan de KB geschonken, en intussen zijn meer dan 5500 boeken gecatalogiseerd en ter inzage.  Een enorme klus voor de afdeling Catalogisering van de KB, met een zeer goed resultaat! Hulde ook aan Emilie Jacobi, die als archivaris bij Kluitman het in de oorlog verloren gegane fonds door jarenlang speuren en verzamelen weer bijeen bracht. Meer informatie over de schenking op de website van de KB.

Bij het openslaan van het jubileumboek was ik verrast door de schutbladen. Ze bevatten een compilatie van voorkanten van kinderboeken met het woord ‘geheim’ in de titel. Onmiddellijk kwam een ander prachtboek in mijn gedachten, het boek Wonderland dat in 2002 verscheen ter gelegenheid van de tentoonstelling van de KB in de Kunsthal in Rotterdam. Ook toen werden voor dat boek de schutbladen geïllustreerd met  een selectie van boeken met Wonderland in de titel.

Schutbladen kunnen een belangrijk onderdeel van de vormgeving van een boek zijn. In Kinderboeken, de buitenkant en de binnenkant (nieuwjaarsgeschenk 2013) onderscheiden we twee soorten schutbladen: geïllustreerde en gedecoreerde schutbladen. Hierbij enkele voorbeelden van beide soorten. Van de gedecoreerde schutbladen wordt maar één helft getoond.

Een idee voor de verzamelaars onder u: wie maakt een virtuele expositie met alleen maar schutbladen?

Jeannette Kok