In een interview met Donna Tartt, ter gelegenheid van haar nieuwe boek Het puttertje, staat dat in haar huis een poster hangt van het gelijknamige schilderij van Carel Fabritius (1622-1654). Het is een afbeelding van een distelvink met een ketting om zijn pootje. Dat schilderij ken ik, maar die ketting om het pootje, dat was ik even vergeten…
Maar het deed me onmiddellijk denken aan de manier waarop men in het verleden met vogels omging, en hoe centsprenten daarvan getuigen. Hier ziet u een aantal voorbeelden: details gesneden uit centsprenten. De gehele prent kunt u via het CBK bekijken door op signatuur te zoeken.
Geregeld komen op centsprenten houtsneden voor met kinderen die een vogel in een kooitje hebben. In de afbeeldingen hiernaast (Borms 0827 en Borms 0005) is de ene kooi nog leeg, en uit de andere kooi is de bewoner net uitgevlogen.
Vaker worden kinderen afgebeeld met een ‘vogel op de kruk’; kennelijk was dat een zeer geliefd tijdverdrijf. De vogel mag aan een lijn een stukje gaan vliegen. De ‘vogelaars’ zijn er gelukkig mee. Hoe sjabloonkleuring kan verschuiven is hier te zien.
Bij één prent wordt een vogel van de kruk geschoten, maar dat zou een houten vogeltje kunnen zijn. Op diezelfde prent staat ook een tafereel waarbij een geblinddoekte persoon de kop van een gans moest afslaan.
Nesten uithalen gebeurde ook veel, zie hier de afbeeldingen in het aloude A is een aapje.