Een kinderboek met een verhaal

De Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur (SGKJ) bestaat dit jaar twintig jaar. Het jubileum wordt gevierd met o.a. een jubileumstudiedag en een bijzondere tentoonstelling van meer dan honderd kinderboeken. Het gaat deze keer niet om de mooiste, oudste of kostbaarste kinderboeken, maar om de persoonlijke verhalen van de lezer, de onderzoeker of de verzamelaar.

De nostalgische, ontroerende en grappige verhalen áchter de kinderboeken staan dus centraal. De keuze van kinderboeken en bijbehorende verhalen zijn aangeleverd door donateurs van de stichting en door bekende Nederlanders uit het politieke en culturele veld: van Jacques Vriens tot Abdelkader Benali en van Jet Bussemaker tot Ewoud Sanders.

Op zaterdag 25 mei 2013 werd de tentoonstelling in de Openbare Bibliotheek Amsterdam geopend door Job Cohen, voormalig burgemeester van Amsterdam en voorzitter van de Raad van Toezicht van de OBA. De tentoonstelling is t/m 26 juni te zien in de OBA in Amsterdam en van 2 juli t/m 24 augustus in de Bibliotheek Rotterdam. Er is tevens een online versie van de tentoonstelling beschikbaar op de website van de SGKJ. Een aantal van de tentoongestelde kinderboeken zijn in bruikleen gegeven uit de KB kinderboekencollectie.

Hieronder leest u mijn bijdrage aan de tentoonstelling.

Lievelingsboek ondanks (of dankzij?) Katla

Ik was negen en had 'De gebroeders Leeuwenhart' geleend. Bij thuiskomst werd ik direct meegevoerd door de belevenissen van de dappere broers Jonatan en Kruimel. Het boek was zo spannend dat ik in bed stiekem verder las, mijn bedlampje afgeschermd, zodat het licht niet op de gang zichtbaar zou zijn. Met mijn neus bijna op de bladzijdes gedrukt, las ik verwoed bladerend verder.

Kruimel vertelt: "En nu ontvlamde er een bliksem, afschuwelijker dan alle andere. [...] En toen, in dat licht, zag ik Katla. Ik zag Katla!". Nou, ik ook! Want ik sloeg op dit bloedstollende moment de pagina om en zag een bladvullende zwart-wit illustratie van de afschuwelijke vuurspuwende wijfjesdraak Katla met opengesperde bek en ogen. Ik sloeg trillend van angst het boek dicht en gooide het ondersteboven op de grond, want ondersteboven kunnen enge wezens het boek niet uit.

Ondanks (of dankzij?) Katla werd dit mijn lievelingsboek.

Verwijzingen

  • De Gebroeders Leeuwenhart / Astrid Lindgren ; [vert. uit het Zweeds door Rita Törnqvist-Verschuur ; omslag en illustraties van Ilon Wikland]. - Amsterdam : Ploegsma, 1974. Exemplaren in de KB-catalogus.

Deze blog is eerder gepubliceerd op de KB-website.

Karin Vingerhoets