'Winterdieren' bekroond met Gouden Griffel

Schrijfster Bibi Dumon Tak heeft op het kinderboekenbal 2 oktober de Gouden Griffel uitgereikt gekregen. Haar boek Winterdieren werd door de jury uit ruim 150 boeken verkozen tot mooiste Nederlandse kinderboek van het afgelopen jaar.

Het kinderboekenbal is de traditionele opening van de Kinderboekenweek, die van 3 t/m 14 oktober wordt gehouden. Bibi Dumon Tak won met Winterdieren haar eerste Gouden Griffel, nadat ze vier keer eerder de Zilveren Griffel in ontvangst mocht nemen. De Zilveren en Gouden Griffels worden jaarlijks uitgereikt door de CPNB.

Winterdieren is een bundel informatieve verhalen over dieren die op de Noord- en Zuidpool leven. Op een prettige, opgewekte toon vertelt de schrijfster in het voorwoord dat het daar altijd koud is: “Niet gewoon koud, maar ijskoud. Zomer en winter staat de diepvries aan. Daarom komt er bijna niemand een kijkje nemen op de beide polen, omdat er niemand zin heeft in ijspegels aan zijn neus en een bevroren baard.” (p.5). Vervolgens komen meer dan twintig ‘winterdieren’ aan bod, van kolossale inktvis tot ijsbeer en van muskusos tot veelvraat. Van elk dier wordt verteld hoe het leeft, wat het dier eet en hoe het zich voortplant. Door de alom geprezen vlotte schrijfstijl en gehanteerde humor wordt het verre van een saai feitjesrelaas: “[De voorpoten van de ijsbeer] zijn krom. Hij gaat met o-benen door het leven. Zo heeft hij meer houvast. Wie op het ijs woont moet stevig op zijn poten staan.” (p.134).

Het boek wordt aanbevolen voor lezers van 9 t/m 12 jaar, maar door de vlotte stijl en de vele weetjes is het zeker ook leuk voor volwassenen. Of wist u al dat krill voortdurend moet peddelen om niet naar de bodem van de zee te zakken? Ook de sfeervolle paginavullende illustraties, die Martijn van der Linden maakte in prachtige koele blauwtinten, zullen volwassenen aanspreken. Een derde reden om dit boek eens te hand te nemen? Het is pas de tweede keer dat de Gouden Griffel naar een non-fictie werk gaat. Zo’n opmerkelijk boek wilt u misschien toch even bekijken. U vindt Winterdieren in de KB-collectie onder aanvraagnummer 2324325. Ook alle andere werken van Bibi Dumon Tak zijn via de catalogus ter inzage aan te vragen.

Deze blog is eerder gepubliceerd op de KB-website.

Karin Vingerhoets