Steven Spielberg pleitte begin dit jaar voor het toekennen van een Oscar aan dieren. Dat was al eens bijna het geval: in 1927 kreeg de Duitse Herder Rin Tin Tin de meeste stemmen voor beste acteur, maar na een hertelling ging die prijs toch naar een mens. Nu is een biografie verschenen van de legendarische herdershond, waarvoor Susan Orlean tien jaar onderzoek deed naar de wereldster, die optrad in 22 stomme en 7 sprekende films.
Beroemde honden kennen we ook in kinderboekenland. Rond 1825 verscheen het Geschiedkundig berigt van het leven en de begaafdheden van den geleerden hond Munito, geschreven 'door een vriend van beesten'. Munito trok met zijn meester Castelli Dorino langs de kermissen. In advertenties werd beweerd dat Munito kon kaartspelen, domino spelen, rekenen, schrijven en bevelen uitvoeren in het Nederlands, Frans of Italiaans. In de ‘s Gravenhaagsche Courant van 1824 werd verslag gedaan van deze gebeurtenis.
Al in 1803 verscheen Levensbeschrijvingen van beroemde honden, of Merkwaardige voorbeelden van derzelver uitmuntende hoedanigheden, vertaald naar een Frans origineel van van A.F.J. Freville. In 1832 kwam een herdruk van de pers.
Daarna kwamen er boeken over honden die Bello, Karo, Fidel, Hektor, Mopje, Fik of Flip en Flap heten. En iedereen kent Idefix en Rataplan uit de strips Asterix & Obelix en Lucky Luke.
Honden in kinderboeken redden kinderen uit het water, zijn de belangrijkste kameraden van vooral jongens, jagen met hun baasjes op boeven en beschermen hen tegen gevaren. Sommigen leven een hondenleven, anderen gedragen zich als mensen: hun gedachten worden ons meegedeeld, en soms dragen ze kleren. Er zijn boeken over filmhonden, circushonden, vechthonden, straathonden, wonderhonden, zwerfhonden, poedels, rattenvangers en puppy’s. In het Centraal Bestand Kinderboeken staan liefst 1666 titels met het trefwoord ‘honden’!
De meest bekende en geliefde boekenhondenhelden zijn waarschijnlijk Lassie, Bessy en Snuf. Het eerste boek over Lassie, een collie, werd in 1940 geschreven door Eric Knight, en verfilmd in 1943 als Lassie Come Home met Roddy McDowall en hondacteur Pal in de hoofdrollen. Bessy, ook een collie, figureert vanaf 1954 in strips van Willy Vandersteen. In 1950 komt Snuf ten tonele, een herdershond die boeven vangt. Piet Prins, ook bekend als GPV-politicus Piet Jongeling, schiep hem om de jeugd meteen wat waarden en normen mee te geven. De EO verfilmde de serie als Snuf de Hond in oorlogstijd.
Dit blog is eerder gepubliceerd op de KB-website.