Kabouter Puntmuts

De kinderboekencollectie van de Koninklijke Bibliotheek is verrijkt met deel twee en drie van De avonturen van Kabouter Puntmuts, verteld door T. bij de Ley.

De  Stichting Kinderboek Cultuurbezit in Winsum heeft deel 3 ook in de collectie, verder worden deze kabouters nog nergens bewaard. Het is een reclame-uitgave met ingeplakte plaatjes van beschuitfabriek “De Volharding”, Fa. v.d. Meulen & Zn. in Hallum, Friesland, zoals op de achterkant van het boek staat gedrukt.

Op de voorkant staat een verrukt kijkende kabouter met een beschuitje in zijn hand, waar hij zo dadelijk in zal bijten. Helaas wordt de illustrator van de aardige ingeplakte kleurenplaatjes nergens genoemd. In de Catalogus van plaatjesalbums van P.A.A. Gooijaers uit 2003 staat Wim Bijmoer als tekenaar vermeld en de jaren vijftig als periode van verschijnen.

Kabouter Puntmuts maakt heel wat mee: hij vliegt op een gans, praat met beren, schudt de vleugel van een pinguin, maar komt gelukkig weer veilig thuis bij zijn vrouwtje en ‘wat was dat een weerzien’!

De Firma v.d. Meulen was niet de enige beschuitfabrikant die de klant op deze manier aan zich probeerde te binden: ook koek- en beschuitfabriek voorheen G. Hille & Zoon in Zaandam, de Koninklijke Beschuit- en Koekfabrieken der firma J.H. Haust & Zonen in Amsterdam, en Paul C. Kaiser biskwie-, koek- en beschuitfabrieken in Rotterdam deden het met plaatjesalbums. Blijkbaar was het een goede manier om meer beschuit te verkopen. Dit album was voor 45 cent bij de bakker te bekomen, en dan kreeg men de eerste vijf plaatjes gratis. Klantenbinding vindt ook nu nog op dezelfde manier plaats, denk maar aan de voetbalplaatjes, muppets en mini's van Albert Heijn.

Dit blog is eerder gepubliceerd op de KB-website.

Jeannette Kok