Joop, Beauty & the Beast en de KB

Op 28 februari 2012 werd de 70ste verjaardag van Joop van den Ende gevierd in het televisieprogramma De wereld draait door. Veel sterren uit de stal van Joop waren daarbij aanwezig: André van Duin, Jeroen Krabbé, Jaap van Zweden, Chantal Janzen, Reinout Oerlemans, Mies Bouwman en vele anderen. Premier Rutte feliciteerde hem virtueel, en Mary Dresselhuys zong hem in een postuum optreden toe met de slotzin 'omdat ik zoveel van je hou'. Een bijzondere man, dat is duidelijk.

Ook de KB heeft op een prettige manier met het bedrijf van Joop van den Ende samengewerkt. In 2005 nam de KB contact op met Joop van den Ende Theaterproducties, toen aangekondigd werd dat de musical Beauty and the Beast in productie zou gaan. De KB had een groot aantal verschillende uitgaven van dat oorspronkelijk Franse verhaal in haar collectie, en er werd een themapagina samengesteld met heel veel bijzondere afbeeldingen gemaakt door illustratoren die elk een eigen visie hadden op verhaal en personages. Ook enkele zeer vroege edities maakten daar deel van uit. In het kinderboekenmagazijn werden opnamen gemaakt van een aantal van de vroege en van de bijzondere uitgaven. Die beelden maakten deel uit van informatie over de musical op een dvd die bezoekers van de première meekregen. Ook werden tentoonstellingen georganiseerd in de openbare bibliotheken van Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Sterren uit de musical luisterden deze openingen op.

Rotterdam liet in een twintig meter lange vitrine, bezaaid met rode rozen, zo'n honderd verschillende versies van Beauty & The Beast zien. In Den Haag kwamen Carlo Boszhard en René van Kooten de opening verrichten en zoals te zien is waren ze bijzonder gesticht door het theaterboek van Agatha.

Dit blog is eerder gepubliceerd op de KB-website.

Jeannette Kok