De Astrid Lindgren Memorial Award, kortweg ALMA, is dit jaar toegekend aan een Nederlandse auteur: Guus Kuijer. Heel terecht dat deze prestigieuze bekroning, ook wel aangeduid als de Nobelprijs voor Jeugdliteratuur, aan hem is toegekend.
Naast vele geliefde kinderboeken, onder andere over Madelief en Polleke, schreef Guus Kuijer ook Het geminachte kind, een kritisch boek over de verhouding tussen kinderen en volwassenen (1980). Aan die titel moet ik denken bij het lezen van de column van Arnon Grunberg in de Volkskrant van 22 maart 2012. Grunberg verwijt de redactie van de Volkskrant dat het bericht over deze internationale prijs gisteren niet op de voorpagina stond, maar op pagina twee. Bovendien constateert hij dat felicitaties van premier Rutte zijn uitgebleven. Daaruit kun je opmaken dat de regering deze bekroning kennelijk niet belangrijk vindt. Mijn conclusie is dat dit ondenkbaar zou zijn bij de toekenning van de Nobelprijs voor Literatuur aan een Nederlander, en dat niet alleen het kind geminacht wordt maar ook (nog steeds) de jeugdliteratuur.
Meer over deze prijs
Astrid Lindgren overleed in 2002. De Zweedse regering besloot toen een fonds in het leven te roepen ter nagedachtenis aan haar werk. Deze hoogste bekroning voor kinder- en jeugdliteratuur in de wereld is in 2012 voor de tiende keer toegekend. De prijs draagt bij aan de verhoging van de status van kinderboeken; het prijzengeld is dan ook niet mis: 450.000 euro. De winnaar kan een auteur zijn, een illustrator, een verteller of een organisatie op het gebied van leesbevordering. Uitgangspunt is het hele werk, dat in de geest van Astrid Lindgren is gemaakt, het lezen bevordert en de rechten van kinderen versterkt. Wereldwijd dragen meer dan 400 instellingen kandidaten voor bij de ALMA-organisatie.
Eerdere winnaars zijn in 2003: de Amerikaanse auteur en illustrator Maurice Sendak en de Oostenrijkse auteur Christine Nöstlinger; in 2004 de Braziliaanse auteur Lygia Bojunga Nunes; in 2005 de Britse auteur Philip Pullman en de Japanse illustrator Ryôji Arai; in 2006 de Amerikaanse auteur Katherine Paterson; in 2007 de Banco del Libro uit Venezuela; in 2008 de Australische auteur Sonya Hartnett; in 2009 het Palestijnse Tamer Institute; in 2010 de Belgische illustrator Kitty Crowther; en in 2011 de visuele verhalenverteller Shaun Tan.
Dit blog is eerder gepubliceerd op de KB-website.