Blogs

Mance Post: ‘Tekenares uit de schaduw’ *

Mance Post (1925-2013) illustreerde in haar piepkleine (net veertig vierkante meter) halfverzonken woonhuis annex atelier aan de Amsterdamse Prinsengracht enorm veel kinderboeken, van onder meer Annie M.G. Schmidt, Toon Tellegen en Guus Kuijer. Ze kreeg weinig erkenning voor haar illustraties tot in 2007 haar de prestigieuze Max Velthuijsprijs voor haar hele oeuvre werd toegekend.

Het rampjaar 1672 voor de jeugd verteld.

1672 staat in de Vaderlandse Geschiedenis bekend als het Rampjaar. Het 350ste herdenkingsjaar levert verschillende publicaties op. Een bijzonder boek is de toelichting bij en hertaling van een in 1674 verschenen anonieme leerboek De Franse tirannie.

Leven en werk van het kunstenaarsechtpaar Midderigh-Bokhorst: een boeiende excursie naar Vlaardingen

Afgelopen vrijdagmiddag waren de vrienden van de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur voor hun halfjaarlijkse excursie te gast in De Windwijzer te Vlaardingen, een voormalige kerk in de buurt van het woonhuis van het kunstenaarsechtpaar Jean-Jacques (Jan) en Berhardina (Dien) Midderigh-Bokhorst.

Centsprenten in Museum Heerenveen

Op 29 januari 2022 opent in Museum Heerenveen een tentoonstelling van centsprenten met als titel ‘Tussen prent en strip’. De vijftig geëxposeerde centsprenten zijn alle afkomstig uit de eigen collectie van ongeveer 225 prenten uit de achttiende en negentiende eeuw.

Annie M.G. Schmidt en haar mooiste versje Dikkertje Dap

Klein, fijn en kleurrijk zijn passende beschrijvingen voor de nieuwste (her)uitgave door de bekende Annie M.G.- verzamelaar Marcel Raadgeep. Hij heeft dit keer het versje Dikkertje Dap (wie kent hem niet) uitgekozen voor een wel heel bijzondere vormgeving.

Juryrapport Hieronymus van Alphenprijs 2021


De Hieronymus van Alphenprijs richt zich op ‘beheer, voorlichting, onderzoek en publicaties
betreffende de geschiedenis van de kinder- en jeugdliteratuur’. De laureaten van de afgelopen
decennia specialiseerden zich meestal in één of twee van de aspecten waarvoor de prijs in het

Een vergeten bestseller

In februari 1805 publiceren enkele Franse kranten artikelen over een heldhaftig meisje dat in haar eentje te voet van West-Siberië naar Petersburg was gereisd. Daar wilde zij de keizer gratie vragen voor haar vader die wegens enkele misdrijven was verbannen naar Siberië.

Bambi. Een leven in het woud - Nieuwe vertaling en uitgave

Het toeval wierp mij een heruitgave van Bambi. Een leven in het woud (Clavis 2020) in de schoot. Ademloos en met een afwisselende beleving van taalrijkdom, harmonie en verontrusting heb ik het verhaal herlezen en genoten van de fantastische illustraties van Benjamin Lacombe.

Kapitein Jan van Leeuwen door Anthony van Kampen

In mijn bijdrage aan de vorige Berichten (99, voorjaar 2021) schreef ik over mijn ‘ontdekking’ dat ik twee onderling verschillende edities bezit van Kapitein Jan van Leeuwen. (Anthony van Kampen). ‘Hoe kan dat’, vroeg ik me af. In deze blog probeer ik die vraag te beantwoorden.