Blogs

De razzia van Putten in kinderboeken

Hoe kan een schrijver de razzia van Putten van 1 en 2 oktober 1944 invoelbaar maken voor kinderen van nu? Drie auteurs hebben vanuit verschillende perspectieven het tragische verhaal verteld.

Vliegveld Waalhaven in jongensboeken

Honderd jaar geleden, in juli 1920, werd het Rotterdamse vliegveld Waalhaven in gebruik genomen. In het interbellum was het jarenlang de trots van de Rotterdammers. Het vliegveld speelde een rol in verschillende vooroorlogse jongensboeken en later in kinderboeken over de meidagen van 1940.

Papier en prentenboeken van uitgeverij Vlieger

Vlieger in vogelvlucht 1869-2020. Papier en prentenboeken bij de vleet - een recensie door Toin Duijx

De Ongeluksvogel

Een navolging van School-Idyllen

Bevrijdingspoëzie van Mies Bouhuys

Ter gelegenheid van de vijftiende herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog werd in 1960 door uitgeverij Samson een schoolschrift uitgegeven om de Nationale Bevrijdingsdag onder de aandacht te brengen van schoolkinderen. Het kaft van het schrift is voorzien van een vrolijke en vooral ook kleurrijke illustratie van Wim Bijmoer (1914-2000).

EHBO-boeken van een eeuw geleden

Een EHBO-boek uit 1909 met de afbeelding van een zuurstofapparaat maakte me nieuwsgierig naar andere EHBO-boeken van dezelfde uitgever G.B van Goor Zonen. Die zoektocht werd nog interessanter toen ik een uitgave van 1917 doorbladerde en daarin tekeningen vond, gesigneerd door W. K. de Bruin. Dat is voor mij een bekende naam. W.K.

Corina illustreerde The wind in the willows

Corina Smit (1918 – 2003; ze signeerde met Corina) dankte haar bekendheid als illustratrice aan haar werk in de jaren 40. Corina maakte illustraties bij een vertaling van The wind in the willows die niet verscheen. De illustraties zijn vorig jaar op een veiling opgedoken.

Het geheim van El Pintor ontrafeld

Tussen 1941 en 1944 verschenen enkele opvallende kinderboeken en -spelen. El Pintor was de naam die op de boeken stond, maar lange tijd was niet duidelijk wie er achter dit pseudoniem schuil gingen. Linda Horn dook in diverse archieven en vond daar interessante informatie.