Beweegbare prentenboeken      

 

 

 

 alfabetische lijst

 

anatomische prenten  pop-up boeken

 carrouselboeken 

 insteek & aankleed

 trek-schuif-draai

 flapprenten   

 Lothar Meggendorfer  Ernest Nister

 Julian Wehr

 Walt Disney

Vojtech Kubasta

 Lucos Mulhouse
.Intro beweegbare prentenboeken  

Een boek is een boek en speelgoed is iets heel anders. Althans zo lijkt het.

Er is niet veel onderzoek voor nodig om vast te stellen dat het grensgebied tussen de boekenwereld en speelgoedland een weelderig landschap is met de meest uiteenlopende gedrukte objekten.

Er zijn boeken die spelletjes of puzzles bevatten, boeken die geluiden voortbrengen of geuren verspreiden en boeken die in reliëf afb. laten voelen of verschillende materialen tonen zoals hout, textiel en steen. Verder zijn er boeken waarmee je kastelen kunt bouwen, hele dorpen kunt opzetten of autootjes over gedrukte wegen van bladzijde naar bladzijde laat rijden.

Het speelboek kan allerlei vormen aannemen en bevat vaak meer dan alleen bedrukt papier. In een boek over zeeleven zit één van de grootste vijanden van het boek: water, veilig verpakt tussen twee doorzichtige kunststof bladen. Het speelboek tiert welig in de marge van de boekenwereld; desondanks wordt er weinig aandacht aan besteed.

Hoewel er thans meer speelboeken op de markt zijn dan ooit, is het geen nieuw verschijnsel. Het gebrek aan belangstelling bij bibliotheken, onderzoekers en bibliofielen wordt niet verklaard uit de nieuwigheid; het speelboek in één of andere vorm bestaat al meer dan twee eeuwen.

Mogelijk dat de chaos van verschijningsvormen en de meestal geringe duurzaamheid waardoor slechts weinig exemplaren overleven, een rol spelen.

Zijn speelboeken wel boeken? Bij veel bedrukt papieren speelgoed kan men dit inderdaad in twijfel trekken, maar voor één categorie speelboeken is dit op slag duidelijk: beweegbare prentenboeken zijn boeken. Ze zien er uit als boeken en hebben bladzijden met tekst en illustraties. Beweegbare prentenboeken vallen in een boekenkast niet uit de toon en ze zijn tegenwoordig voorzien van een ISBN, het paspoort in de boekenwereld.

Deze pagina gaat over beweegbare prentenboeken dat zijn boeken met daarin één of meer afb. die de lezer/kijker kan veranderen door de ingebouwde mogelijkheden van de afbeelding zelf. De verandering kan leiden tot beweging in de afbeelding, verandering van een tafereel of het ontstaan van een ruimtelijke vorm.

Contact SGKJ: StichtingGKJ@gmail.com ; website: centsprenten@xs4all.nl.  © 2001-2015 A.G.J.M. Borms. Bijgewerkt op 29 juni 2015. Overname, kopiëren en downloaden voor niet-commercieel gebruik van teksten en afb. is toegestaan onder vermelding van bron SGKJ/AGJMBorms. De Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur is een algemeen nut beogende instelling; bijdragen komen in aanmerking voor (verhoogde) belastingaftrek.