Een kinderboek met een verhaal.      

overzicht

inzenders

boektitels

schrijvers

Illustratoren

 

 

82 Veer folder Nanda.jpg (1279938 bytes)

Folder Kluitman

 

103-105. Een folder met een staartje

 “Groote waardering verdienen de werken van de schrijfster die zich Nanda noemt”, aldus S. Lugten-Reijs in de folder die ik in 1993 in het archief van Kluitman aantrof. Die woorden maakten nieuwsgierig. Wie was Nanda? Algauw bleek dat achter die naam Fernanda Trautwein (1897-1985) schuilging. Vervolgens ontdekte ik haar tweede pseudoniem: Mimi van den Heuvel. Hé, die naam kende ik van titels als Ankie’s tweelingzusje, Lachebekje en De familie Treurniet. Boeken die ik in mijn jeugd had verslonden. Ik zette mijn speurtocht voort en kreeg contact met familie van de schrijfster. Stukje bij beetje kwam haar levensverhaal tevoorschijn. Mijn enthousiasme over deze zoektocht leidde niet alleen tot een verslag in Boekenpost, maar ook tot nieuwe activiteiten. Ik besloot onderzoek te gaan doen naar andere meer of minder vergeten kinderboekenschrijvers. Daarnaast ben ik reclamedrukwerk over kinderboeken gaan verzamelen. De folder over Nanda waarmee alles begon, is een dierbaar stuk in mijn collectie.

 Janneke van der Veer 

Ankie's tweelingzusje / door Mimi van den Heuvel ; [illustraties en omslag: Rein van Looy]. - Antwerpen ; Haarlem : "De Sleutel", [1947].

Lachebekje / Mimi van den Heuvel ; [ill. Rein van Looy]. - Haarlem [etc.] : Uitgeverij J.H. Gottmer, 1959.

Veer - Treurniet.jpg (49167 bytes)

De familie 'Treurniet' : boek voor jonge meisjes / Mimi van den Heuvel ; tek. door Rein van Looy. - Haarlem [etc.] : 'De Sleutel', cop. 1950.