Een kinderboek met een verhaal.      

overzicht

inzenders

boektitels

schrijvers

Illustratoren

 

Noordervliet SprookjesEeden.jpg (102169 bytes)

 

Sprookjes en vertellingen : volledige uitgave / H.C. Andersen ; naar het Deens door W. van Eeden ; ge´ll. door  Rie Cramer. - 8e dr. - Utrecht : De Haan, 1952.

 

 

69. Grote dikke boeken 

 

Begin jaren vijftig kwam mijn vader thuis met twee grote, dikke boeken: De Wereldatlas van de Bezige Bij met kaarten, statistieken en beschrijvingen van landen en steden, en Sprookjes van Andersen, geillustreerd door Rie Cramer.

We hadden geen boeken thuis. Dit was dus een klein wonder. Beide boeken hebben me gefascineerd. Uren kon ik de platen bestuderen zowel in de atlas als in Andersen. Mijn fantasie ging met me op de loop. Ik was het Meisje dat op het brood ging staan, ik stond zelf oog in oog met de Sneeuwkoningin, ik droeg de merkwaardige naam Waldemar Daane.

 

Zodra ik kon lezen, trachtte ik de verhalen te ontcijferen. Die waren vrij moeilijk voor een klein meisje, zodat de eigen verbeelding telkens weer te hulp werd geroepen. Niet alleen de verhalen waren van belang: zo prachtig te kunnen tekenen als Rie Cramer! Dat wilde ik ook. Het boek dat zo belangrijk was, verdween uit mijn blikveld, totdat ik een exemplaar zag staan bij een antiquaar, waar we een vrij kostbare prent kochten. De man deed het me cadeau als bijzondere geste. De tranen van dankbaarheid schoten me in de ogen. Nu kijk ik weer af en toe naar de platen en ben weer terug in mijn jeugd. 

 

Nelleke Noordervliet,

auteur

Noordervliet SprookjesEeden1.jpg (60607 bytes)

Noordervliet SprookjesEeden2.jpg (14249 bytes)

Noordervliet SprookjesEeden3.jpg (16531 bytes)

Noordervliet SprookjesEeden4.jpg (15811 bytes)