Een kinderboek met een verhaal.      

overzicht

inzenders

boektitels

schrijvers

Illustratoren

 

 

De gebroeders Leeuwenhart / Astrid Lindgren ; [vert. uit het Zweeds door Rita Törnqvist-Verschuur ; omslag en illustraties van Ilon Wikland]. - Amsterdam : Ploegsma,.1974.

 

 

111. Lievelingsboek ondanks (of dankzij?) Katla

 

Ik was negen en had ‘De gebroeders Leeuwenhart’ geleend. Bij thuiskomst werd ik direct meegevoerd door de belevenissen van de dappere broers Jonathan en Kruimel. Het boek was zo spannend dat ik in bed stiekem verder las, mijn bedlampje afgeschermd, zodat het licht niet op de gang zichtbaar zou zijn. Met mijn neus bijna op de bladzijdes gedrukt las ik verwoed bladerend verder.

 

Kruimel vertelt: “En nu ontvlamde er een bliksem, afschuwelijker dan alle andere. […] En toen, in dat licht, zag ik Katla. Ik zag Katla! Nou, ik ook! Want ik sloeg op dit bloedstollende moment de pagina om en zag een bladvullende zwart-wit illustratie van de afschuwelijke vuurspuwende wijfjesdraak Katla met opengesperde bek en ogen. Ik sloeg trillend van angst het boek dicht en gooide het ondersteboven op de grond, want ondersteboven kunnen enge wezens het boek niet uit.

 

Ondanks (of dankzij?) Katla werd

dit mijn lievelingsboek. 

 

 

Karin Vingerhoets,

collectiespecialist kinderboeken Koninklijke Bibliotheek en lid bestuur Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur