Beschrijving: Beschrijving: SGKJ logo

Een kinderboek met een verhaal.      

overzicht

inzenders

boektitels

schrijvers

Illustratoren

 

 

Pasja en het geheim van Belversven / door Henk Helder ; band en illustraties van Marten Toonder. - 3e dr. - Amsterdam : Uitgeverij Jacob van Campen, ca. 1947.

 

Schuddeboom - Fulco1.gif (80496 bytes)

 

Fulco de minstreel : een historisch verhaal uit de tijd van Graaf Jan I / door C.Joh. Kieviet ; geïllustreerd door Rie Reinderhoff. - 8e dr. - Amsterdam : Van Holkema & Warendorf, [1951].

 

 

 

82-83. Afleiding van een sombere werkelijkheid 

 

In mijn jeugd vlak na de oorlog maakten twee boeken indruk en ze worden nog vrij regelmatig door mij ter hand genomen.

 

Pasja en het geheim van Belversven van Henk Helder en Fulco de Minstreel van C. Johan Kieviet zijn boeken die ik vol spanning las, herlas en nog lees.

Pasja is een dikke jongen, die met zijn zes vrienden een club heeft opgericht, ‘Schoppenzeven’ genaamd. De vrienden komen nogal eens in moeilijkheden, maar onverstoorbare Pasja weet de anderen altijd weer uit de perikelen te halen.

 

Door Fulco de Minstreel raakte je helemaal los van de naoorlogse moeilijkheden, die je als kind van tien jaar bezighielden. Het speelt in de romantisch beschreven Middeleeuwen en staat vol met ridders en edelvrouwen. Ook bij het spannende en geestige verhaal van Pasja en zijn vrienden werd je van de nog tamelijk sombere werkelijkheid afgeleid. 

 

Marjan Schuddeboom

 
Schuddeboom - Pasja2.jpg (31881 bytes) Schuddeboom - Pasja3.jpg (29845 bytes)