Een kinderboek met een verhaal.      

overzicht

inzenders

boektitels

schrijvers

Illustratoren

 

SandersDickbos4.jpg (30313 bytes)

 

Dick Bos-serie : [eerste serie] / door Maz. - 's-Gravenhage : Ten Hagen, [1941-1948]. - 26 dl. : ill. ; 12 cm. Maz-beeldbibliotheek. - Op de omslag: Detective beeldverhaal. - De eerste 15 delen verschenen als: Maz-serie.

 

SandersDickbos5.jpg (15561 bytes)

 

Dick Bos-serie : [vierde serie] / [Maz]. - Hilversum : Nooitgedacht, 1960-.... - 36 dl. ; 13 cm.

 

77-78. Gevaar deert hem niet

 

Ik kocht mijn eerste Dick Bos-boekje toen ik twaalf was, voor één gulden op een rommelmarkt in Rotterdam. Jongens van twaalf bezitten een kwetsbare stoerheid. In de hoogste klas van de basisschool kijken ze neer op de jonkies onder hen, maar in de eerste klas van de middelbare school zijn ze opeens zelf weer de kleinsten.

 

Dick Bos beweegt zich door de wereld als een schooljongen. Gevaar deert hem niet. Hij vertrouwt op zichzelf, op zijn vuisten en op zijn fenomenale jiujitsuworpen. Zijn universum is zo helder als glas: hij kent alleen goed en kwaad – grijstinten ontbreken.

 

Ik las indertijd alle Bos-avonturen die ik te pakken kon krijgen. De knokkende privédetective werd mijn held. Hij liet mij zien hoe ik mijzelf zou kunnen verdedigen. Met een schouderworp of ferme nekslag bijvoorbeeld.

Maar ook: door onverstoorbaar te blijven, het hoofd in alle omstandigheden koel te houden.

 

Terugkijkend denk ik dat Dick Bos voor mij een gids is geweest in een wereld die gestaag groter en complexer werd.

 

Ewoud Sanders

 

SandersDickbos6.jpg (138137 bytes) SandersDickbos7.jpg (75748 bytes) SandersDickbos8.jpg (17708 bytes)